Aρθροσκόπηση ποδοκνημικής

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ;

Η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής είναι μια επέμβαση που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο, τη διάγνωση και τη θεραπεία παθήσεων που δεν ανταποκρίνονται στη φυσιοθεραπεία, την φαρμακευτική αγωγή ή σε άλλες μη χειρουργικές προσεγγίσεις. Με την αρθροσκόπηση πετυχαίνουμε μια γρήγορη, εύκολη και καθαρή εικόνα της άρθρωσης. Υπάρχουν δύο είδη αρθροσκόπησης. Η διαγνωστική με την οποία ελέγχουμε την άρθρωση για να διαπιστώσουμε την παθολογία της και η θεραπευτική αρθροσκόπηση με την οποία διορθώνουμε τη βλάβη. Συνήθως οι δύο αυτές επεμβάσεις πραγματοποιούνται στον ίδιο χρόνο.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ;

Συνήθως πραγματοποιείται για τον έλεγχο και τη θεραπεία επίμονου πόνου της ποδοκνημικής, οιδήματος, αισθήματος αναπήδησης, μπλοκαρίσματος ή αισθήματος αστάθειας της άρθρωσης. Το πλείστον της αρθροσκόπησης της ποδοκνημικής πραγματοποιείται στις ηλικίες 20-60 ετών, αν και νεότερης καθώς και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα μπορούν να βοηθηθούν από αυτή τη μέθοδο.

ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ;

Η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία (ο ασθενής κοιμάται), με ραχιαία ή τοπική αναισθησία όπου ο ασθενής είναι ξυπνητός. Η επέμβαση συνήθως είναι μικρής διάρκειας αν ο τραυματισμός είναι ελάσσονας (περίπου 30 λεπτά), αλλά σε πιο σύνθετες βλάβες μπορεί να κρατήσει περισσότερο. Τις περισσότερες φορές οι ασθενείς διανυκτερεύουν στο νοσοκομείο μία νύκτα ή φεύγουν την ίδια μέρα. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο ασθενής είναι τοποθετημένος ανάσκελα στο χειρουργικό κρεβάτι. Δύο μικρές τομές λίγων χιλιοστών σε μήκος γίνονται εκατέρωθεν της πάσχουσας άρθρωσης. Αυτές οι δύο μικρές τομές επιτρέπουν την είσοδο του αρθροσκοπίου μέσω ενός σωλήνα που γεμίζει την άρθρωση με αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό, ώστε η άρθρωση να διαταθεί. Όταν το πρόβλημα εντοπισθεί μέσω του αρθροσκοπίου, μέσω της άλλης τομής ή το πολύ ακόμη μίας ίδιου μήκους, εισέρχονται στην άρθρωση ειδικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην επιδιόρθωση της βλάβης. Με το τέλος της αρθροσκόπισης οι τομές κλείνονται με απλά ράμματα.

Συνήθεις παθήσεις που αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά είναι:

  • παροχέτευση φλεγμονώδους αρθρικού υγρού και έκπλυση της άρθρωσης
  • αφαίρεση ελεύθερων σωματίων χόνδρου ή οστού
  • αποκατάσταση ή επιδιόρθωση τραυματισμένου χόνδρου ή συνδέσμου
  • αποκατάσταση επίμονου πόνου της ποδοκνημικής μετά από επαναλαμβανόμενες κακώσεις

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ;

Μόλις ο ασθενής αναρρώσει από την αναισθησία ενθαρρύνεται να είναι ενεργός και να κινείται, για να αποφευχθούν επιπλοκές όπως δυσκαμψία, εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση. Εφόσων κινητοποιηθεί χωρίς προβλήματα, την ίδια ημέρα ή την επόμενη της επέμβασης εξέρχεται από την κλινική με μια απλή επίδεση του ποδιού, παυσίπονα για τον έλεγχο του πόνου, βακτηρίες για βοήθεια στην βάδιση και χωρίς περιορισμούς στην διατροφή. Για διάστημα 6 εβδομάδων ο ασθενής θα δουλεύει για την βελτίωση της κινητικότητας και του εύρους κίνησης μέσω της φυσικοθεραπείας και αυξάνοντας σταδιακά τις καθημερινές δραστηριότητες και την απόσταση βαδίσματος. Η επιστροφή στην εργασία του εξαρτάται από την πρόοδο της αποκατάστασης. Οι ασθενείς θα πρέπει να περιμένουν συνεχή βελτίωση για 6 μήνες.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ;

Παρόλο που η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής πραγματοποιείται συχνά χωρίς επιπλοκές, είναι πολύ σημαντικό οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τα οφέλη, αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν. Κάθε χειρουργείο ανεξάρτητα από το πόσο εξειδικευμένα ή προσεκτικά διενεργείται εμπεριέχει κάποιους κινδύνους.

Τραυματισμός απο υπέρχρηση

Tραυματισμός από υπέρχρηση Υπάρχουν  δύο τύποι των τραυματισμών: οι οξείες κακώσεις και οι τραυματισμοί από  υπέρχρηση.Οι οξείς τραυματισμοί είναι συνήθως το αποτέλεσμα ενός μεμονωμένου τραυματικού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ